Jan T. Sørensen med limpenslen under arbejdet med at lime det gamle egetræ til siderne på rapperterne.

Foto: Henrik Falch

Bådebyggeren bygger kanoner

Jan T. Sørensen, der er en af to tømrere i arbejdsgruppen er uddannet skibstømrer og har arbejdet med træ hele sit liv.
Men det er ikke mange lige brædder, han har haft med at gøre i sine mange år med træ.
- Jeg blev uddannet bådebygger i tresserne hos Faber og Christensen i København. Her byggede vi fiskerbåde i alle størrelser. En enkelt var så stor som 12 ton, fortæller Jan T. Sørensen.
Der var mange bundgarnsfiskere i nærheden, der også var med til at få Jans kærlighed til træ at føle, når de skulle have service.
- Da jeg var udlært kom jeg i søværnet som værnepligtig, og da jeg var færdig her, kom jeg på orlogsværftet på Holmen, indtil de flyttede til flådestationen i Korsør i 1992, hvor jeg flyttede med. Her var jeg indtil den 1. september 2017, siger han.
- På Orlogsværftet byggede vi torpedobåde op næsten fra bunden. Der var kun kølen tilbage af de originale både, når vi gik i gang, fortæller Jan T. Sørensen.


Erfaren rappertbygger

Det er mange år siden, Jan T. Sørensen var med til at bygge den første rappert til en kanon.
- Det var to 24 punds skibsrapperter, som man ville skænke skibsofficerskolen på Holmen, husker han.
Siden kom to rapperter til kanonerne på fæstningen i Korsør, som han også fik som opgave at bygge fra bunden.


Royalt ønske

- Dengang Dronning Margrethe fyldte 70 havde hun ladet forstå, at hun ønskede at blive saluteret af en samling habsburgske kanoner, der var på Fredensborg. Men de var i meget en meget dårlig forfatning, så vi måtte sætte dem på nye rapperter, forklarer han.
Dronningen fik sin salutter og Jan T. Sørensen fik flere opgaver for Tøjhuset med kanonrapperter bygget i træ.
Det er også blevet til en rekonstruktion af de to feltkanoner, der var med til at sikre den danske bagtrop i 1864, da skanserne ved Dannevirke var blevet løbet over ende af tyskerne, så de danske soldater måtte lave et stort tilbagetog. De står i dag i Oksbøllejren.


Sort krudt i fritiden

Jan T. Sørensen har altid haft sejlbåd, men da interessen for at sejle forsvandt hos familien, måtte han finde en anden hobby.
I sin tid på Holmen var han med på søværnets skydebane, så det var nærliggende at begynde at skyde til måls igen.
Det er blevet til tre flotte medaljer i bronze i Whit Worth-skydning under Danmarksmesterskaberne.
- Riflen er meget tung, så man står ikke og sigter i lang tid, men løfter den op og forsøger at holde den stille, mens man skyder, forklarer Jan T. Sørensen.
Han er derfor en af de to i arbejdsgruppen, der har lov til at skyde med løst krudt i kanonerne på Stigsnæs Kystbatteri, når kanonerne en gang i 2019 står klar til at blive fyret af med løst krudt.