Gorm Rasmussen ved sit skrivebord med kanonerne på skærmen.
Gorm er garant for historisk korrekthed

Projektet for genrejsning af Stigsnæs Kystbatteri Skælskør bliver drevet af frivillige, der er ekspert på hver sit felt. Nogle vil gerne bruge ordet “nørd” som en kærlig omtale af, at de alle går virkelig op i, og har en meget detaljeret viden om, netop deres felt.

En af eksperterne er Gorm Rasmussen fra Slagelse.

Hans ekspertfelt er historiske våben.

 - Det skal være så historisk korrekt og så tæt på sandheden som muligt. Vi kan ikke lave det helt som dengang, men kanonerne skal være tidstypiske, ellers ville jeg ikke have været med, siger 71-årige Gorm Rasmussen.

Han har hele livet igennem haft krudt og kugler som hobby. Siden han som 10-årig kom med i Slagelse Skytteforening har han lidenskaben for våben og historiske våben været en del af hans liv.

Det har fungeret fint samtidig med arbejdet i familiens maskinfabrik, Odin, på Elmedalsvej i Slagelse, hvor han har været med, siden hans far købte den for et halvt århundrede siden.

Gorm Rasmussen skyder stadig konkurrencer med historiske våben fra sin egen samling.

- Kanonerne bruger jeg kun til salut, med dem må man ikke skyde med skarpt. Men jeg har vundet mange danmarksmesterskaber med forladevåben, siger han.

Den store viden om historiske våben og hans kvalifikationer med præcisionsmaskiner fra Odin har været medvirkende til, at han har fået justitsministeriets tilladelse til at fremstille historiske kanoner i begrænset antal, og for at kunne opnå det, skal mål, dimensioner og metal være fuldstændig i præcise.

Gorm Rasmussen er også manden, man ringer til, hvis man har en gammel kanon, der skal ses efter om den skal renoveres for at kunne skyde.

 Men kanonrøret er en ting, noget andet er det stativ af træ, som kanonrøret hviler på.

Tøjshusmuseet, der har ansvaret for vores krigshistorie, og dermed også kanonbatterierne langs den danske kyst, har optegnelser, der viser, at der har stået fire 24 pundskanoner på Stigsnæs Kystbatteri. Desværre er det ikke bare lige at skaffe dem igen, så man er blevet enige om, at der kommer 12 pundskanoner mage til dem, der har ligget på stedet siden 1936.

Men kanonrapperter er ikke på hylderne i byggemarkeder.

- Jeg var på en tur til Vestindien for nogle år siden. Der står kanoner mage med dem, der har stået på Stigsnæs. Jeg målte dem op dengang og sammen med de originale tegninger har jeg skaleret rapperterne ned til de 12 pundskanoner, der kommer til at stå på Stigsnæs, forklarer han.

Det er nu blevet til tegninger af rapperterne, som tømrer Carl-Emil Frederiksen skal fremstille af vellagret egetræ fra Borreby.

Når de står klar fra tømrerværkstedet, skal de have de helt rigtige farver, så de kan tage sig lige så flotte ud, som dengang.

Gorm Rasmussen er med i Våbenhistorisk Selskab, hvor man skal inviteres til at blive medlem. Selskabet udgiver tidsskrifter nogle gange om året, der handler om forskellige våbenhistoriske emner med beskrivelser og billeder af de historiske våben. 

Tegningerne, som tidligere tømrermester Carl-Emil Frederiksen skal bruge til sit ekspertfelt, tømrer